hystoblog

Home » personen » 5 vliegers ‘missing in action’

5 vliegers ‘missing in action’

Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van de Halifax HR667-DY-U

5 mei 2015, onthulling informatiebord [foto Ulbe de Jong]

5 mei 2015, onthulling informatiebord [foto Ulbe de Jong]

Als u deze post met de QR-code hebt geopend, bevindt u zich heel dicht bij de plek waar op 5 mei 1943 een Engelse bommenwerper van de Royal Air Force neerstortte.

Het vliegtuig, een Halifax HR 667-DY-U, steeg, samen met 604 andere toestellen, op 4 mei om 22.36 van het vliegveld “Oakington” in Engeland op, met als doel de stad Dortmund te bombarderen. De lading van het toestel bestond uit fosforbommen, brisantbommen en dozen vol pamfletten met foto’s en informatie in het Duits. Aan boord bevonden zich zeven bemanningsleden:

Het was een heldere, koude voorjaarsnacht. Met een gure wind en weinig wolken, toen de vliegtuigbemanning van het 7de Squadron van de ‘Pathfinder’ Groep richting opstelplaatsen liep. De eerste stappen richting een grootscheepse actie tegen Nazi-Duitsland. Het was de meest omvangrijke vliegende vloot ooit die in één nacht het luchtruim koos: Stirlings, Halifaxes, Lancasters en nog enkele Wellingtons. Op alle bases van het Bomber Command heerste dezelfde drukte!

Toen dan eindelijk het gedonder van de motoren de stilte van de nacht doorbrak en de vliegtuigen richting Ruhrgebied vlogen, werd het de bemanning al snel duidelijk dat de vijand op de loer lag.

Door radarposten werd o.a. de bevelhebber van vliegbasis Leeuwarden gealarmeerd, waarop hij zijn piloten het bevel gaf met hun gevechtsvliegtuigen het luchtruim te kiezen en de geallieerde toestellen uit te schakelen.

Eenzelfde ritueel en gedonder als enkele uren tevoren in Groot Brittannië, tekende zich nu af aan Duitse zijde.
Het was 00.36 uur. Of het was 01.15 uur. Bijzonder is dat er verschillende tijdstippen worden genoemd. Feit is dat de Halifax door Robe

klokjes uit de Halifax

klokjes uit de Halifax

rt Denzel van het Duitse IV/NachtJagd Geschwader 1 onder vuur werd genomen. De bevolking van de Westergeest en omtrek schrok wakker van gierende geluiden en explosies in de lucht.

Het gevecht duurde niet lang; waarschijnlijk heeft de bemanning van de Halifax zich nauwelijks gerealiseerd wat er gebeurde. Ze werden in de lucht getroffen en een heftige explosie reet het vliegtuig in stukken. Brandende stukken scheerden over de Nieuwe Zwemmer. Een brandende vleugel en een brandstoftank kwamen terecht in de buurt van de Bumawei. Even ten oosten van Westergeest boorde de romp zich met de neus in het weiland tussen Westergeest en de Simmerwei. Het werd compleet verplettert. De motoren verdwenen in de grond en werden jaren later opgegraven.

Alle bemanningsleden van de Halifax kwamen om, ook al was er in eerste instantie de hoop dat een aantal door de ondergrondse in veiligheid was gebracht. De lichamen van Buck en Rose werden in het wrak aangetroffen en kort daarna bij de kerk in Westergeest begraven. Een derde lichaam werd later door een visser in het kanaal omhooggehaald, maar hij kon dit door de oorlogsomstandigheden niet melden en liet het weer in het water zakken.

De families van de anderen kregen te horen dat hun geliefde werd vermist. Ze kregen een vermelding in Runnymede. Meer dan 50 jaar wisten hun families niet wat er was gebeurd.

In 1998 werd er op de begraafplaats in Westergeest een monument onthuld ter herinnering aan de vermisten.

Bron en foto’s :

  • Reinder H. Postma [Oudwoude]
  • “wespennest Leeuwarden”, 1976 [ISBN 90 6045 993 8]

Deze post maakt deel uit van de QR-kuier

http://www.102ceylonsquadron.co.uk/memJohnBernardFlowerdew.html

 


1 reactie

  1. […] klik hier voor de ‘post’ met meer informatie […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: