hystoblog

Home » Westergeest » Het oude postkantoor

Het oude postkantoor

IMG_0004-1
Negentien jaar lang het postkantoor van Westergeest, van ongeveer 1934 tot 1953. Op de plaats waar nu de ‘bejaardenhuisjes’ aan de Woarven staan, iets achteraf, stond de woning waar Lieuwe Sjoerd Huisman [Lieuwe Post] de beheerder was.

Het rondbrengen van de post werd er bij Lieuwe [1e foto, 1930] op jonge leeftijd al ingegoten – zijn vader was ook postbezorger. Hij ging ’s morgens voor dag en dauw [rond de klok van vier uur] op weg naar Kollum om de poststukken te halen. Hij bezorgde de post dan in de omgeving van het dorp om daarna [rond vier uur ’s middags] zijn ronde in Westergeest nog te lopen.

Lieuwe mocht graag kievitseieren zoeken. Hij had wel de gewoonte om zogenaamde ‘kwaaien’ in een leeggehaald nest te leggen. Maar toen zijn ogen hem op latere leeftijd wat in de steek lieten, werd het zoeken naar eieren ook minder. De jongeren van het dorp kenden Lieuwe en wisten van zijn verminderd zicht. Zij smeerden daarom wel mest op de ‘kwaaien’ waardoor Lieuwe daar vanwege zijn slechte zicht letterlijk de handen vol mee had.

Lieuwe Sjoerd Huisman werd op 29 september 1876 in Anjum geboren. Hij overleed op 14 februari 1961 te Westergeest, na een huwelijk van 60 jaar met Martje Huisman – Merkus [1880 – 1975].

 

Anne Huisman [2e foto, 1937] werd geboren op 15 december 1903. Hij was per 1 december 1923 begonnen als hulpbesteller nadat hij horlogemaker was geweest. Elf jaar later kreeg hij zijn vaste aanstelling als postbesteller. Het vak was hem van huis-uit meegegeven: vader Lieuwe Huisman en grootvader Sjoerd Huisman waren immers ook postbezorger geweest.

De PTT-besteller moest destijds van alles en nog wat doen: “rekkentsjes, kwitânsjes, postwissels”. Anne stond om kwart voor vijf op om rond half zes bij de brievenbus te kunnen zijn. Daarna de post uit Buitenpost ophalen en rondbrengen over nog niet altijd verharde wegen. Dat leidde in de winterperiode wel eens tot veel last, zeker als de melk nog niet bij de boeren was opgehaald en de melkrijder nog geen sporen had getrokken.

Anne trouwde in 1935 met Jantje Zijlstra [2007] en voor ongeveer ƒ 2200,00 lieten zij het huis Bumawei 3 bouwen – het postkantoor verhuisde daardoor met hen mee naar de Bumawei totdat het in 1980 werd gesloten.

 

Jacob Huisman [1906 -1990] was de laatste bewoner van het “âlde postkantoar”. Naar verluid had Jacob [Jabik Búkje] tijdens zijn leven zijn eigen grafsteen al klaar liggen [3e foto].


Deze post maakt deel uit van de QR-kuier.

 

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: