hystoblog

Home » Westergeest » Uit de grup – in de kerk

Uit de grup – in de kerk

 

De kerk van Westergeest [foto Anja Postma, Ee]

De kerk van Westergeest [foto Anja Postma, Ee]

Het waren de jaren 1955 – 1957. Ir. J. J. M. Vegter uit Leeuwarden was verantwoordelijk voor de restauratie van onze kerk. Toen de vloer er uit lag, kwam bij de preekstoel een noord – zuid lopend fundament aan het licht. Het kan zijn dat dit de fundering van een koorafscheiding is geweest. De toren werd bij die gelegenheid op een betonbalk vóór de fundering verankerd; in de muren werd een betonnen ringbalk aangebracht.

In diezelfde periode vond een verbouwing plaats van Cleyn Buma [Bumawei 23]. Een modernisering van de grupstal. In dit oud type stal voor rundvee staan de dieren de hele winter vastgebonden naast elkaar. Met de kop tegen de zijmuur. Tussen het looppad en de stal loopt een mestgoot: de grup. Daarin wordt mest en urine opgevangen en afgevoerd.

Bij de verbouwing werden de stallen breder en langer. Door de uitbouw werd de buitenmuur met stalramen ongeveer anderhalve meter verplaatst. Een karakteristiek plat dak aan de zijkant van de boerderij was het gevolg. Door het aanpassen van de grup achter de koeien kwamen zogenoemde estrikken vrij.

Op de één of andere manier kwamen toen de Gereformeerde boer Ybele Steenstra en de restaurateurs van de Nederlands Hervormde kerk met elkaar in contact. Het resultaat was dat de vrijgekomen estrikken gebruikt werden voor de vloer van de huidige kerk.

Zo uit de grup en in de kerk.

U nu – als u aanvullingen of fotomateriaal hebt graag reageren. Help onze dorpshistorie completer te maken.

Bronnen: Jan Steenstra sr., wikipedia


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: