hystoblog

Home » Westergeest » typisch tipelen

typisch tipelen

 

V.l.n.r.: Goaitzen van Assen, Lieuwe J. Huisman, Dicky Kok, Jehannes ter Horst, Pieter van Assen, Eeltsje de Bruin en Eabele Adema

V.l.n.r.: Goaitzen van Assen, Lieuwe J. Huisman, Dicky Kok, Jehannes ter Horst, Pieter van Assen, Eeltsje de Bruin en Eabele Adema

Typisch tipelen in Westergeest.

Tipelen is een oud volksspel. Het werd gespeeld door jong en oud. De kosten waren vrijwel nihil. Uit wilgentakken werden de twee spelattributen gemaakt. Een ongeveer 10 tot 15 cm lange, stevige “typ”  die niet mocht splinteren. En een ongeveer 50 – 60 centimeter lange  ‘tipelstok’ waarmee de ‘typ’ zo ver mogelijk weggeslagen moest worden.

In beginsel was er geen limiet op het aantal spelers.

De tegenpartij moest de ‘typ’ proberen te vangen. Lukte dat, dan was die tegenpartij aan de beurt om de ‘typ’ weg te slaan. Lukte dat niet, dan was het zaak om de ‘typ’ terug te gooien in de ‘tipelzone’.

De partij die aan slag was kon punten scoren. Het aantal punten werd bepaald door de afstand tussen de teruggooide ‘typ’ en de ‘tipelzone’. De afstand werd berekend door het aantal stoklengtes. Het aantal punten was het aantal stoklengtes.

Het spel kende verscheidene variaties. Binnen die variaties brachten Westergeastmers kennelijk ook eigen variaties aan – Bjinze Dijkstra vertelde in 2009 dat Westergeastmers soepeler met de spelregels omgingen dan de inwoners van Ee.

en nu u – wat weet u over het tipelen in Westergeest? Reageer dan op deze post en maak onze dorpsgeschiedenis completer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: