hystoblog

Home » Westergeest » De schijn van kalmte.

De schijn van kalmte.

Grietje van ASSEN - de JONG en Roel RAAP [eigen collectie]

Grietje van ASSEN – de JONG en Roel RAAP [eigen collectie]

Een normaal straatbeeld, rond 1955. De sleur werd even onderbroken door een fotograaf. Voor een ‘kiekje’.

Melkboer Roel RAAP [1899 – 1979] ventte melk in Westergeest. Met paard en wagen. Eén van zijn klanten was weduwe Grietje van ASSEN – de JONG [1902 – 1995]. Zij staat op de foto klaar met een eigen pan.

Roel RAAP werd in 1899 te Driesum geboren in het gezin van Sijbren Roelofs RAAP en Hendrikje VEENSTRA. Hij trouwde in 1924 met Antje KRAMER.

Het ziet er vredig uit, op deze foto’s. Roel had paard en wagen onder controle. Maar dat was niet altijd zo. Op de Facebook-pagina van Âld Driezum vertelt Jelle Postma van het op hol geslagen paard en wagen. Het paard kwam toen met “de brijkarre” maar zonder Roel langs hun huis rennen. Op de brug bij Driesum kon het tij worden gekeerd. En kreeg een buurtbewoner het paard weer bij de teugels.

Op 21 november 1979 kwam de Driesumer Roel te overlijden.

Grietje de JONG werd op 16 november 1902 geboren. In het gezin van Jan de JONG en Sjoerdje KORF. Zij groeide op aan de Kalkhúswei. En heeft daar ook vrijwel haar hele leven gewoond. Een zwaar leven – al heel jong verloor zij haar moeder. Haar broers vertrokken voorgoed naar de Verenigde Staten.

In 1925 trouwde ze met Goaitzen Heines van Assen [1901 – 1943], later kaasmaker en melkpoedermaker op Huis ter Noord. Hij had een vaste betrekking. De vooruitzichten waren zonnig. Samen kregen ze tien kinderen: vier jongens en zes meisjes. Maar het geluk keerde. Midden in de oorlog. Gooitzen stierf op 4 februari 1943 door een hartinfarct. De oudste van de kinderen [Heine fan Assen] was toen 17 jaar, de jongste [Auke van Assen] net twee.

In 1960 vond zij haar geluk weer terug en trouwde zij met een visboer uit Dokkum, Pieter Zijlstra.

Tijdens haar leven hing in een keurig lijstje de tekst God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst aan de muur van haar woonkamer. En haar reis was zeker niet kalm. Ze heeft aan het graf gestaan van haar beide mannen. Maar ook van eigen kinderen, voordat zijzelf op 18 oktober 1995 stierf.

En nu u – als u meer weet over Roel RAAP of Grietje de JONG, reageer dan op deze ‘post’. Help onze dorpsgeschiedenis completer te maken.


bronnen:

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: