hystoblog

Home » Westergeest » vriendschap

vriendschap

1893, vriendschap [collectie Foestrumer Archief]

1893, vriendschap [collectie Foestrumer Archief]

1893. Mannen, die de tijd nemen om te roken. Vrouwen genietend van een kopje thee. Kinderen op of dicht bij moeders’ schoot. Op tafel een fraaie tabakspot. De hele setting straalt rust uit.

kop van een pijp met hielmerk [eigen foto']

kop van een pijp met hielmerk [eigen foto’]

Het zijn v.l.n.r. bakker Bouwe Riemersma [1844-1931], smid Jakob Hoogeboom [1842 – 1908] en hoofdmeester Westerkamp [1858 – 1942]. Maar dan ook een aantal mensen die ik [nog] niet helemaal thuis kan brengen: onderwijzeres Jansen, Aaltje Postma [zou geboren zijn in 1889 en een nicht van Andries Biense Dijkstra zijn]. Op haar schoot Andries. Daarnaast Freerkje Kingma [geboren 1868]. Achter Ynske van der Schaaf [1867 – 1940] staat Ynskje Veldman.

De mannen roken een pijp met lange steel.

De pijpen werden met de hand gemaakt. Van zogenoemd witbakkende klei uit Engeland, Duitsland en België. Met het rijgen van een ijzerdraad door de steel werd het rookkanaal gemaakt. Trots werk met een trots product. En al snel ontstond de gewoonte om een zogenoemd hielmerk te plaatsen. Een hielmerk dat zich ontwikkelde van een eenvoudig figuurtje tot het gebruik van stempeltjes met de initialen van de maker.

Zelf heb ik veel ‘pijpekoppen’ gevonden. Van één zo’n gevonden kop is bijgaande foto gemaakt. Afgebroken van de lange, kwetsbare steel. Gevonden in het najaar. Als de boeren de sloten schoonmaakten. “Sleathekkeljen” gebeurde toen vaak nog met de hand. En met dat werk kwamen de pijpekoppen letterlijk weer boven water. Ooit gekoesterd en gebruikt, uiteindelijk gebroken en gedumpt.


 

Bronnen o.a.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: