hystoblog

Home » personen » Pieter van Lingen

Pieter van Lingen

Pieter van Lingen [collectie Marrumonline]

Pieter van Lingen [collectie Marrumonline]

22 jaar. Zijn leven begon pas. De Tweede Wereldoorlog ook. Nog geen acht weken nadat de Duitsers op 11 mei 1940 zijn geboortedorp Westergeest innamen, stierf hij. Op zijn verjaardag. Door een Duitse torpedo. Ver weg van huis. Ver weg van de vaste wal. Jarenlang was hij officieel ‘vermist’. Tot de Minister van Justitie hem in 1950 dood verklaarde. En hij in het overlijdensregister van dat jaar werd bijgeschreven. Tien jaar later. Zijn naam staat vermeld op een oorlogsmonument van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij [KNSM].

Pieter van Lingen. Hij werd in Westergeest geboren. Op 21 juni 1918 in het gezin van Sijbren van Lingen [1888 – 1930] en Romkje Westerhof [1888 – 1987]. Hij was hun vierde kind. Hun tweede zoon. Hun vijfde kind werd in november 1919 geboren. In Westergeest. In september 1922 moesten ze een levenloos kind inschrijven. Dat deden ze in de gemeente Ferwerderadeel. Het Gereformeerde arbeiders gezin was dus uit Westergeest vertrokken. Pieter was toen een peute

berenice

SS Berenice

Op 19 juni 1940 vertrok het Nederlandse stoomvrachtschip SS Berenice uit Bordeaux. Met 22 Belgische en Nederlandse vluchtelingen aan boord. Vluchtend naar Engeland vanwege het recente oorlogsgeweld. Eén van hen was de Nederlandse kunstschilder Tjerk Bottema.

Op de bemanningslijst staat steward [bediende] Pieter van Lingen.

Twee dagen later kreeg de Duitse onderzeeër U-65 SS Berenice in het vizier. Op 40 mijl van de Franse kust. Aan boord maakte Pieter zich misschien wel klaar voor zijn verjaardag. Maar in het Engelse Kanaal gaf kapitein Hans-Gerrit von Stockhausen [1907 – 1943] bevel om een torpedo af te vuren. SS Berenice werd midscheeps geraakt. Ze zonk binnen drie minuten.

Die ochtend verdronken 47 opvarenden. Acht opvarenden overleefden de ramp. Zevenenveertig mensen verdronken. Ook Pieter van Lingen bleef op zee.

Hij werd op de kop af slechts 22 jaar.

Help ook – hebt u meer informatie of fotomateriaal? Reageer dan op deze post en help ook onze [dorps]geschiedenis completer te maken.

Bronnen o.a.:

  • FOESTRUM [Ybele Steenstra, 2012]
  • org
  • allefriezen.nl
  • graftombe.nl
  • marrumonline.nl
  • wrecksite.eu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: