hystoblog

Home » kerk » initialen in kerktoren

initialen in kerktoren

inscriptie kerktoren Westergeest [collectie Heine Steenstra]

inscriptie kerktoren Westergeest [collectie Heine Steenstra]

In de kerktoren staat een “handtekening” in de balken gekerfd. Duidelijke letters en een duidelijke boodschap. Het kost moeite om te achterhalen wie dit heeft gedaan. De inscriptie gooit  hindernissen op maar mogelijk ben ik dicht bij de ‘schrijver’ gekomen. Zonder daar voor 100% zeker over te zijn, trouwens.

Het was zoeken is naar timmerlieden van wie de achternaam met de letter -M- begint. Al eerder kwamen we zo iemand tegen: timmerman Hermanus van der Meulen. Bij hem start ik want zijn initialen HM staan mógelijk in de balk gekerfd. En al snel kom ik bij de man wiens initialen IM zijn: Jan van der Meulen.

De beide mannen die “deese maakelaar en zouder” hebben gemaakt zijn dus mógelijk Hermannus Ringer van der Meulen [1835 – 1919] en Jan Ringers van der Meulen [1832 – 1912]. Mannen die in 1870 nog geen 40 jaar oud zijn. Hun levensverhalen beginnen in één gezin. Het zijn twee broers van elkaar. Geboren in het gezin van Ringer Geerts van der Meulen [1805 – 1854] en Trijntje Jans de Wit [1809 – 1903].

Hermannus van der Meulen trouwde op 15 mei 1863 met Aaltje Annes de Boer. Hij was toen nog boerenknecht. Maar toen in 1865 zijn dochter Trientje werd geboren, staat ‘timmerman’ als zijn beroep in de geboorteakte.

Zijn oudste broer Jan Ringers van der Meulen heeft kennelijk een bewogener leven gekend. Op 08 maart 1856 “moest” hij op 23 jarige leeftijd trouwen met de dan 27-jarige Kollumer Wytske Jacobs Pomstra. Samen krijgen ze 6 kinderen:

 • 23-04-1856, Baukje
 • 15-03-1858, Ringer
 • 07-05-1859, Ringer
 • 20-06-1862 een levenloos kind
 • 25-02-1864, Trientje
 • 03-10-1865, Jacob

Na het overlijden van Wytske hertrouwde hij op 23 december 1875 met Eelkje Kloosterman [1838 – 1923]. Met Eelkje hebben we ook al eens kennis gemaakt. Met haar kreeg hij nog drie kinderen:

 • 11-09-1876, Geert
 • 08-05-1880 een levenloos kind
 • 09-03-1882, Trijntje

In 1903 geeft de dan 71 jarige timmerman Jan Ringers van der Meulen een op 20 november 1903 geboren meisje Eelke Haagsma aan. Eelkje is een buitenechtelijk kind van zijn dochter Tijntje van der Meulen. Het kind werd erkend bij huwelijk ouders d.d. 12 oktober 1907, gemeente Achtkarspelen; voornaam van de moeder wordt ook wel vermeld als “Trientje”.

Op 19 april 1912 stierf Jan Ringers van der Meulen.

Nu U? Kunt u hier meer over vertellen. Hebt u foto’s die bij deze ‘post’ passen? Wilt u dan reageren en helpen om onze dorpsgeschiedenis completer te maken? Dat kan door een reactie onderaan deze pagina. 

bronnen


5 reacties

 1. Theo van der Meulen schreef:

  Hallo,
  Een reactie op de timmermannen Jan en Hermanus vd Meulen.
  Jan is nl mijn betovergrootvader en was eerst boerenknecht en later inderdaad timmerman. Hij heeft altijd in het tegenwoordige Zwagerbosch gewoond (spoarbuorren noord nr 4). Zijn zoon Geert (*1876) is mijn overgrootvader. Jan had naast Hermanus nog een broer (Geert) en deze is later verhuist naar Westergeest (getrouwd met Antje Jelkes Boonstra). Ze hadden een zoon (Ringer) en ook hij was timmerman in Westergeest. Zijn grafsteen staat nog op het kerkhof. Jullie zullen hem vast wel ergens zijn tegengekomen.
  Ik hoop dat ik nog een keer de initialen in de zolderbalk mag bekijken!

  Hartelijke groet,
  Theo vd Meulen (voorheen uit Kollumerzwaag)

  Like

 2. F van der Veen schreef:

  Wanneer ik naar de inscriptie kijk dan lees ik dat het is gemaakt door ene M.J. en zijn zonen J.M en H.M. De officiële achternaam is dan niet genoemd.
  Dat zou niet kloppen met bovenstaand verhaal dus ik ga er vanuit dat ik e.e.a. niet goed interpreteer. Zou iemand uitleg kunnen geven?

  Like

  • ybele schreef:

   Dat is scherp opgemerkt !

   De manier waarop ik de inscriptie las en interpreteerde was “1870. [Is?] door mij en zoon [JM & HM] is deze makelaar en zolder gemaakt”.

   De hoofdletter -I- met een dwars-streepje komen we ook tegen op de muur van Cleyn Buma [https://hystoblog.wordpress.com/2014/10/01/12/]. Deze letter duidt m.i. dan ook op een hoofdletter -J-.

   Ik gebruikte drie aanknopingspunten om de maker van de inscriptie te kunnen identificeren, zij het niet met 100% zekerheid:
   [1] het jaar 1870 geeft een indicatie van de leeftijd van de mannen,
   [2] de maker is vader en hij is door zijn eigen kind[eren] geholpen en
   [3] de maker was timmerman.
   Zodoende kwam ik tot bovenstaand verhaal.

   Uw manier van lezen en interpreteren van de inscriptie maakt het voor mij interessant genoeg om daar nog een keer naar te kijken – bedankt !

   Like

   • F van der Veen schreef:

    Dank voor de uitgebreide reactie! Wat mij in de beschrijving opviel was dat de vader van de beide broers, de M.J. of “mij” al in de jaren 50 was overleden en nooit aan de bouw heeft kun meewerken. Dat maakte dat ik nogmaals naar de inscriptie ging kijken.

    Veel succes met verder onderzoek!

    Like

 3. […] huidige hoogte van de kerktoren◥ toren valt op en is in verhouding vrij laag. Tot 1807 was de toren twee roeden [ongeveer 8 meter] […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: