![Nummerbewijs B-40172 [collectie Pieter Zijlstra jr]](https://hystoblog.files.wordpress.com/2021/12/knipsel.jpg)
Nummerbewijs B-40172 [collectie Pieter Zijlstra jr]
Het kentekennummer B-40172, waarvan hier boven het nummerbewijs is afgebeeld, werd verstrekt aan Pieter Zijlstra». Het eerste kentekennummer in Westergeest dat op het mij bekende overzicht Westergeastmer nummerbewijzen» staat, werd verstrekt aan Simon de Vries».
Tot rond 1941 werden de inwoners van de Triemen, Zwagerveen, Hanenburg en Zandbulten tot Westergeastmers gerekend. Een vermelding over “wonende in Westergeest” voor die datum kan dus ook betekenen ‘wonende te Zwagerveen’. Of Triemen, Hanenburg of Zandbulten .. [lees meer »]
Nederland was het derde land ter wereld dat een nationale kentekenplaat invoerde. Heel eenvoudig door op 26 april 1898 nummer 1 af te geven aan W.A. van Dam te Groningen. Zijn broer kreeg nummer 2 op dezelfde datum.
Op 8 augustus 1899 waren er 168 nummers uitgegeven – met uitzondering van nummer 11, het gekkengetal. Op 15 januari 1906 werd deze vorm van nummeren afgeschaft toen nummer 2065 was uitgegeven.
Vanaf toen werd een systeem gebruikt waarbij de chauffeur in het bezit moest zijn van een rijbewijs en een nummerbewijs. Deze nummerbewijzen werden per provincie uitgegeven en was persoonsgebonden. Het kentekennummer werd voor het leven verstrekt ‘op de persoon’.
De kentekens in Fryslân begonnen met de code B waarna maximaal vijf cijfers volgden. In een aantal provincies was dat niet voldoende en werd een letter Z en X aan de code toegevoegd.
bron: