hystoblog

Home » huisnummering

huisnummering

Historie Westergeest beschreven

Historie Westergeest beschreven

Het gebruik van huisnummers werd omstreeks 1808 voorgeschreven. Toen bepaalde Napoleon dat ieder gebouw een nummer moest hebben. In de jaren 1816/1817 werd er nog een keer omgenummerd. Na nog wat wijzigingen werd in de periode 1960/1965 de dorpsnummering omgezet in de nummering per straat.

In deze blog dit groeidocument, waarin de oude huisnummering wordt omgezet naar een huidig adres. Meestal op basis van overlijdensaktes. Daarbij er van uitgaande dat de overledene thuis stierf – deze tabel is dus indicatief en voor verbeteringen vatbaar.


Hoe deze omnummeringstabel tot nu toe vorm kreeg»

Het zijn “slagen om de arm”, maar zo startte ik de omnummeringstabel. Maar hoe meer ik op een rijtje zet, hoe langer het overzicht wordt, hoe meer ik een lijn denk te zien. Een opgaande lijn vanuit het zuiden van kadastraal Westergeest [Zwagerveen] tot het noorden [Beintemahuis / Wouddijk].

Inducatief en redenerend als analist. Bezie mijn omnummeringstabel als een hypothese waaraan ik verder werk. Voortdurend onderzoekend of deze hypothese, deze indicatie wel of niet gesteund wordt door ander, nieuw materiaal dat ik op mijn bureau krijg.

Deze omnummeringstabel is daarom nog zeker niet in beton gegoten …

Heb jij opmerkingen, suggesties of aanvullingen? Reageer dan en help mee om onze dorpsgeschiedenis completer te maken.


7 reacties

  1. Piet de Haan, redactie De Sneuper schreef:

    Dhr. Jack Boersma archivaris in het archief van Dongeradeel woont midden in de Triemen. Ik heb hem het artikel laten lezen en hij heeft enige twijfels of de huisnummering wel goed is.
    Het zou mooi zijn als de huisnummers in de tabel een kadastrale aanduiding krijgen. B.v. met omnummering van de gemeente Kollumerland.

    Like

  2. […] huisnummering […]

    Like

  3. Pieter Zijlstra schreef:

    Kinst de sifering fan de 4 tastjoerde bewennerskaarten noch brûke foar dizze nûmerlyst, Ybele? It is my no dúdlik hoe ’t it doedestiids yn syn wurk gie! Ik soe tafallich moarn (12/11/’18) Piter v.d. Bij noch ris freegje nei dy omnûmerlysten (soarte fan konkordansje) út dy tiid…..

    Like

Plaats een reactie