hystoblog

Home » Westergeest » 2 foto’s

2 foto’s

J.J.-Dijkstra+J.E.-van-kleffensTwee foto’s – twee dramatische jaren moeten dan nog komen.

Op de beide foto’s staan Jacob Jacobs Dijkstra [* 14|09|1837] en zijn vrouw Jantje Eelkes van Kleffens [* 29|11|1836]. De toekomst lacht hen nog toe als zij op 06 juli 1863 in het huwelijk treden. De jaren daarna kan hun geluk niet op. Ze krijgen zes kinderen:

 • 1864 – Jantje
 • 1865 – Jacob
 • 1868 – Akke
 • 1870 – Eelke
 • 1872 – Iefke
 • 1874 – Janke

Het noodlot sloeg voor het eerst toe toen in 1867 een levenloos kind werd geboren.

In november 1887 werd de bodem onder het bestaan van vader Jacob weggeslagen. Op 7 november 1887 komt zijn vrouw te overlijden – twintig dagen later stierf zijn twaalf-jarig dochtertje Janke op 27 november 1887. Treffend en ontroerend schrijft hij in de advertentie “Heden trof ons weêr een zware slag …”.

Het verhaal gaat dat hij deze beide klappen nooit te boven is gekomen. Twee jaar later, op 30 november 1889, stierf hijzelf de verdrinkingsdood.

Bron en meer over de stamboom van Jacob Jacobs Dijkstra op http://ferline.nl/wp/portfolio/genealogie/


4 reacties

 1. Erik Dijkstra schreef:

  Bedankt voor het plaatsen. Het was inderdaad een drama voor de kinderen om in zo’n korte tijd hun ouders en zusje te verliezen. Op 12 oktober 1895 wordt boerderij Landlust publiek verkocht. De koper is Douwe Kornelis’ Beintema, de aanstaande echtgenoot van Akke Jakobs Dijkstra (geboren 1868) en blijft daarmee dus in de familie. De boerderij wordt dan verhuurd, in 1930 aan Jan Harm Witzenburg. De boerderij werd in 1863 gebouwd door Akke Pieters Teernstra, de moeder van Jakob Jakobs die in 1889 is verdronken en heette eerst Veldzicht. Akke was getrouwd met ook een Jacob Jacobs Dijkstra, geboren te Munnekezijl in 1789 en is in 1859 in Westergeest begraven. Hij ligt daar nog steeds, met zijn vrouw, twee zoons en schoondochter en twee kleinkinderen. Mijn historische band met Westergeest is dus heel sterk!

  Like

 2. Ankie Reitsma schreef:

  Jan Harm Witzenburg was mijn grootvader. Ik ben op zoek naar een foto van de boerderij waar hij met zijn gezin (incl. mijn moeder Fintje Witzenburg)heeft gewoond.

  Met vriendelijke groet, Ankie Reitsma

  Like

 3. […] Jan Harm Witzenburg was mijn grootvader. Ik ben op zoek naar een foto van de boerderij waar hij met zijn gezin [inclusief mijn moeder Fintje Witzenburg] heeft gewoond [de vraag kwam binnen als reactie bij de ‘post’ “2 foto’s“]. […]

  Like

 4. ybele schreef:

  De vraag van Ankie Reitsma uitgewerkt in ‘post’ https://hystoblog.wordpress.com/2017/04/15/boerderij-landlust/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: