hystoblog

Home » Westergeest » Dominee bouwt boerderij

Dominee bouwt boerderij

Het is rond 1905 als ds. Wietse Stoel, NH-predikant te Bemmel, opdracht geeft om een stjelp-boerderij te herbouwen aan de Eelke Meinertswei 13 [beide foto’s links onder].

Het gaat hier om Eelke Meinertswei 13. De stjelp werd [deels] op de fundamenten van de vorige boerderij gebouwd. De ‘hoannebalken’ uit deze vorige boerderij werden hergebruikt in de nieuwe stjelp. Op de 3e foto onder is bouwbedrijf Adema bezig met de bouw van de boerderij – op de foto:Eelke Hoogeboom, Jacob Adema, Jan Sikkens en …

In 1905 huurde Heine Wiebes de Bruin [1861 – 1914] op deze locatie een boerderij. Heine W. de Bruin trouwde in 1885 met Iemkje de Boer [1861 – 1937]. Hij was van 1906 tot 1913 bestuurslid van de Christelijke schoolvereniging Triemen/Westergeest. Na zijn overlijden memoreert de secretaris: “In hem heeft onze Vereniging een groote steun verloren“.

Toen Heine Wiebes op 6 mei 1914 kwam te overlijden bleven zijn zonen Jocob Heines de Bruin en Wiebe Heines de Bruin als huurder van de boerderij achter. Ik veronderstel dat de muurinscripties in deze boerderij verwijzen naar deze beide broers:

1918 – Jacob Heines de Bruin huurt de boerderij.

1936 – Jan Sikkens, huurder.

1948 – schoonzoon Lykele van der Veen, huurder, vervolgens diens zoon  Hielke van der Veen en nu diens zoon Niek van der Veen.


Deze post maakt deel uit van de QR-kuier


1 reactie

  1. Erik Dijkstra schreef:

    Ds. Stoel is in 1896 gehuwd met Akke Bierma (1864-1898). Akke was een dochter van Watze Idses Biersma en Barber Dijkstra. Barber was weer een dochter van Jacob Jacobs Dijkstra en Akke Pieters Teernstra, van boerderij Landlust. Akke Teernstra woonde de laatste jaren van haar leven tot haar overlijden in 1867 in een stelpboerderij met huisnummer 217. Zou dat de voorganger van deze boerderij kunnen zijn geweest?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: