hystoblog

Home » Westergeest » It Slotsje

It Slotsje

IMG_0004Verscholen onder een beuk staat de markante woning die in de volksmond ook wel ‘Het Slotsje” wordt genoemd omdat het huis van de weg gescheiden is door een gracht en een theehuisje bezit [foto’s hieronder].

De woning werd in 1908 gebouwd voor Jan Fokkes Fokkema [1852 – 1916], boer en landheer. Hij bekleedde vele functies en was onder andere voorzitter van het Waterschap de Hammen, hoofdbestuurslid van de Christelijk-Historische Unie. In het jaar dat hij overleed trad hij af als lid van de Provinciale Staten van Friesland.

Zijn weduwe, Wiepkje Fokkema de Bruin [1858 – 1953], bleef In ‘Het Slotsje’ wonen tot haar overlijden in 1953.

Op de foto rechtsboven, achter v.l.n.r.: Maaike Vries-Fokkema, Teatske Fokkema, Fokke Fokkema. Voor: Wiepkje Fokkema.

Architect van de woning was Cornelis Herman Eldering [1854 –1932, foto hiernaast] uit Suameer. Hij was bij meer projecten in Westergeest betrokken:

Eldering, Cornelis Herman [2]1895: Afbreken van een Staatschool en bouwen van een Burgerwoning Westergeest, namens de kerkvoogden. Dit lijkt mij het oude schooltje op de hoek Tsjerkepaed / Kalkhúswei.

1905: Afbreken en bouwen van een Stelpbehuizing te Westergeest namens ds. W. Stoel bewoond door H. de Bruin te Westergeest.

Van zijn vader Hermanus Eldering weten wij dat hij in 1885 bestek inleverde voor de bouw van de nieuwe Christelijke school Triemen / Westergeest. Hij stond op 9 juli van dat jaar met het verenigingsbestuur op het aangekochte terrein op de Triemen en kreeg opdracht om bestek en tekening te maken, m.u.v. de schoolbanken.

 


Deze post maakt deel uit van de QR-kuier

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: