hystoblog

Home » Westergeest » ‘De Koorn Molen’

‘De Koorn Molen’

molen ten zuiden van WestergeestOp het huidige perceel Eelke Meinertswei 29 heeft een korenmolen gestaan. Op de Schotanus kaart uit 1698 staat de molen ingetekend met de aanduiding “Koorn Molen”.

In de grietenij Kollumerland stonden rond 1700 veel korenmolens. De provincie hief belasting op het malen van koren en had voor de controle daarop voor elke molen een ambtenaar aangesteld die aanwezig moest zijn als er gemalen werd. Op 15 april 1712 bepaalde de provincie dat de niet-rendabele molens afgebroken moesten worden en inventariseerde daarvoor ook de molens in Kollumerland.

De “Koorn Molen” van Westergeest [gebouwd vóór 1664] werd eveneens betiteld als een noodlijdende molen die niet meer rendabel was. Molenaar Jacob Pieters werd daardoor werkloos – hij kon op geen enkele manier doorgaan met zijn werk omdat de Staten letterlijk de spil uit de molen liet verwijderen en deze daardoor onbruikbaar werd.

Waarschijnlijk werd de molen niet direct afgebroken maar pas in 1714. Dat ging niet zonder felle protesten. De molen werd uiteindelijk afgebroken onder militaire bescherming.

Op de kaart van Schotanus [1718] staat de molen nog ingetekend.


Deze post maakt deel uit van de QR-kuier


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: