hystoblog

Home » vraag en antwoord » hulpmotor gestolen

hulpmotor gestolen

Ik heb ook nog een vraagje over Pieter en Aaltje Zijlstra uit Westergeest. De pake en beppe van mijn vrouw. Heb jij daar ook informatie over?


Deze vraag kreeg ik via de mail.

1950-11-07, Leeuwarder Courant

1950-11-07, Leeuwarder Courant

Het staat letterlijk tussen de regels door. De nachtelijke diefstal van de hulpmotor. Begin november 1950. Pieter ‘Fisk’ Zijlstra [1896 – 1969]» was op 9 december 1915 getrouwd met Aaltje Dijkstra [1896 – 1959]. Het is de vraag hoe hij reageerde. Op de diefstal van de hulpmotor. Was de bakfiets nog in gebruik?

B-40172

B-40172

Want op 21 juli van datzelfde jaar had hij een auto op naam gekregen. Met kenteken B-40172. Een DKW met opgebouwde vitrine. Voor de verkoop van vis. Prachtig en trots staan bestuurder Wietze van Assen en bijrijder Jan Zijlstra met de auto op de foto. Genomen op de Zijl in Dokkum. Voor het gemeentehuis.

Samen met zijn vrouw Aaltje had hij 12 kinderen. Tijdens de oorlog stonden ze aan het open graf van één van hen.

Zijn witte woning aan de Kalkhúswei 24 is al lang afgebroken. Hij heeft er na 1961 gewoond met zijn tweede vrouw, Grietje van Assen – de Jong [1902 – 1995]». Grietje was eerder getrouwd geweest met Gooitzen van Assen [1901 – 1943]. Zijn grote passie was de tuin. Achter de woning en boordevol bloemen.

Pieter had tot 1960 vergunning om vis te verkopen. Er gaat een bijzonder verhaal rond. Over hem achter zijn viskar. En over zijn gulp. Uit die gulp hing naar verluid een touwtje. Zo hield hij zijn handen schoon bij de ‘kleine boodschap’. Met een touwtje bij de hals trok hij alles weer terug….

Althans, dat is het verhaal.

En dan nu u – want het is lastig om een goed antwoord te geven op de vraag. Ook al is ‘pake Pieter‘ in 1960 getrouwd met mijn ‘beppe Griet‘. Help mee om het verhaal van Pieter en Aaltje completer te maken. Plaats een reactie op deze post [fotomateriaal is ook welkom].


11 reacties

 1. Grietje Born Zijlstra schreef:

  Mooi stukje geschreven over pake, en wat ik weet van beppe Aaltje is dat zij bij ons in Anjum is overleden , zij had reuma waardoor ze in een rolstoel zat t g v de reuma in 1959 is zij overleden Ik heb nog de rouwkaart van pake Pieter en een kopie van hun trouwboekje met de namen en geb datums van hun 12 kinderen.Hun zoon Jelle( geb 23 juni 1922)(de vijfde is in de oorlog in Poix (Frankrijk) gesneuveld op 12 – 05-1941

  Groet Griet

  Like

  • Jouke Dantuma schreef:

   Kan een nazaat van Pieter Klazes Zijlstra en Aaltje Dijkstra mij vertellen in welke woning in Driesum dit echtpaar direct na hun huwelijk op 9 december 1915 ging wonen?

   Like

 2. Alie Poel bosma schreef:

  Wat leuk om dit verhaal over mijn Pake en Beppe te lezen op jullie Pagina:)
  Ik Alie( Aaltje )Poel Bosma dochter van Akke Bosma Zijlstra en Gaatze Bosma.
  Was zelf 5 jaar toen Beppe Aaltje ❤ is overleden, veel herinnering heb ik dus niet!
  Volgens mij een zwaar leven gehad met twaalf kinderen en Zwaar reuma.
  Van:
  Pake pieter en Beppe Griet dus meer.
  Gezellig Wit huisje met tuintje.
  Mooi stukje geschreven en krantenknipsel!!

  Mijn ouders zijn getrouwd en naar Groningen verhuist, Gezin met 3 Dochters en 3 Zonen.

  Vriendelijke Groet Alie poel- Bosma
  Dochter van Akke Zijlstra.

  Like

 3. […] In 1960 vond zij haar geluk weer terug en trouwde zij met een visboer uit Dokkum, Pieter Zijlstra. […]

  Like

 4. Pieter Zijlstra schreef:

  Jouke Dantuma, e.e.a. wordt momenteel uitgezocht. Ik (kleinzoon en naamgenoot, broer van Grietje Born-Zijlstra en neef van Alie Poel-Bosma ben met een aantal mensen bezig met voorbereidingen voor het schrijven van een boek over het 73-jarige leven van Pieter ‘Fisk’.We hopen dit boek in 2020 gereed te krijgen en dit dan uit te geven.
  NB: De eerder genoemde geboortejaar 1886 klopt niet! Dit moet zijn: 1896! Graag tel. contact met Jouke D. via mijn tel.nr. 06-53259566

  Like

 5. Pieter Zijlstra schreef:

  Nog een 2e berichtje: Dat van die 12 kinderen klopt ook niet: Het waren er 10!

  Like

 6. Auke Postma Holwerd schreef:

  In grutte húshâlding. Pieter sei al ‘ris in keer tsjin ús heit (Tinus en Jeltje Postma út Eastwâld) In hânfol rys en sân slaggen út de pomp, dat wie ús sop.

  Like

 7. Ja, dag Auke Postma. Een ander voorbeeld*) van ‘earmoed’ in de crisisjaren (1925-1935) was een boven de tafel aan de lamp opgehangen zoute haring, waar ieder de aan haar of zijn vork geprikte aardappel even langs mocht strijken om toch een beetje smaak aan het schamele eten te geven. De haring werd na dit ritueel in zo’n 10 stukjes verdeeld en elk partje werd door een ieder met smaak verorberd.

  *) Als later verteld door mijn vader

  Like

 8. jan zijlstra schreef:

  mooie verhalen over pake [pieter fisk ] .kijk uit naar het boek over z,n leven en werk . ben zelf waarschijnlijk de laatste zijlstra die werkzaam is in de vishandel .reeds 35 jaar . jan zijlstra kleinzoon pieter [ fisk ] .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: