hystoblog

Home » Westergeest » Reisjes ‘Ouden van Dagen’

Reisjes ‘Ouden van Dagen’

Horst, meester TerKlaas ter Horst heeft zich in Westergeest niet alleen voor de jongsten van Westergeest ingezet, maar was ook een drijvende kracht achter de ‘Reisjes voor Ouden van Dagen’. Nauwkeurig en gedetailleerd hield hij een administratie bij in schoolschriften en werd tot op de centen precies een kasboek bijgehouden. Allemaal nog bewaard gebleven

Zijn stapel schriften vol rekeningen en aantekeningen dient als ‘hoofdfoto’ op HYSTOBLOG.

Van 1930 tot 1952 was Klaas ter Horst [1894 – 1971] hoofd van de openbare school te Westergeest. In 1952 vond de gemeente het niet langer verantwoord om de school voor slechts 14 leerlingen in stand te houden.

In 1955 werd het 10e reisje gevierd. Op 13 juli van dat jaar gingen de ‘Ouden van Dagen’ met een bus van de NV Noord Oost Friesche Autobusonderneming [NOF] naar Noordwolde, Frederiksoord, Havelte, Giethoorn en Wolvega.  Tijdens deze reis was de directeur van de NOF, Oeds Andries Brouwer [1909 – 1977], ook mee. Hij heeft van het reisje een film gemaakt die in september 1955 in de kerk werd getoond. De kerkvoogdij had de kerk voor deze avond ter beschikking gesteld.

In het kasboek staat in prachtig handschrift geschreven dat de uitgaven voor deze ‘zeer geslaagde’ filmavond ƒ 229,49 zijn geweest, terwijl de filmavond ƒ 224,23 opbracht.
De doos sigaren ‘voor Directeur N.O.F.’, die in juni werd gekocht, zal de directeur tijdens of vlak na het reisje hebben gekregen als dank voor zijn bijdrage.

In die tijd werden de sigaren en andere versnaperingen niet zomaar uit een winkel gehaald. Westergeest had meerdere winkeliers en Ter Horst spreidde de bestellingen over de winkels:

  • Kruidenier Folkert Attema [1888 – 1984] leverde 3 dozen sigaren [ƒ 4,40].
  • Kruidenier Eelkje Hilboezen [1898 – 1980] leverde 2 dozen sigaren [ƒ 3,40] en 1 pond pepermunt [ƒ 1,20].
  • Groenteman Jan Uiterdijk [1926 – 2000] leverde deze keer 1 kilo snoep voor ƒ 3,00.
  • Bakker Tjip Postma leverde 30 eierkoeken, 1 cake en 1 stukje oranjekoek voor ƒ 7,00.
  • Bakker Pieter de Bruin leverde voor ƒ 11,50 bakkerswaar.
  • Slager Anne Fennema [1909 – 1979] leverde 52 worstjes [ƒ 15,60].

Natuurlijk werd ook aan de middenstand op de Triemen gedacht:

  • Kruidenier Bokke Dijkstra leverde voor ƒ 7,08 2 dozen sigaren, 5 ½ ons rumbonen en sigaretten.
  • Banga leverde 3 dozen sigaren en 2 dozen sigaretten [ƒ 6,10].
  • de Jong leverde voor ƒ 2,50 wafels.

Alle bonnetjes zijn keurig bewaard gebleven in een schriftje. Datzelfde geldt voor de bonnetjes voor de feestavond in september. En ook daarvoor mocht de hele middenstand weer leveren.

Natuurlijk ging het organiseren van bijvoorbeeld de feestavond anders dan tegenwoordig, nu we gebruik kunnen maken van internet. Op 5 september werd er gebeld met directeur Brouwer, waarvoor ƒ 0,38 in het kasboek staat genoteerd. Het sturen van een advertentie naar de Kollumer Courant kostte ƒ 0,07.

1955, notities reisje Ouden van DagenHoewel er destijds nog geen draaiboekjes of actielijsten werden opgemaakt, gebruikte Te Horst wel een klein papiertje met aandachtspunten. Van de jubileum-reis is zo’n overzichtje bewaard gebleven en hierbij afgebeeld.

Evenals de voorgaande jaren was er weer met een intekenlijst langs de deuren gegaan om in Westergeest / Triemen e.o. geld in te zamelen. Met dat geld werden de reisjes  mogelijk gemaakt. Onderaan deze post zijn intekenlijsten afgebeeld.

Bij de vroegere Triemster brug stond ‘De Bazuin’ met een auto te wachten om de ‘Ouden van Dagen’ na hun reisje te begeleiden door Triemen en Westergeest. In café Fr. Sikkema werd nog getrakteerd. Daarvoor bracht Sikkema ƒ 62,05 in rekening.

In het café werd nog een collecte gehouden voor de muziek die ƒ 26,36 opbracht. De voorzitter van De Bazuin sprak daarvoor zijn dank uit.

Al met al hadden de ‘Oudjes’, zoals ze in de krant werden omschreven, een zeer geslaagde dag gehad. Namens hen brachten Alle [?] Postma en Lieuwe [?] Kloosterman hun dank onder woorden. Nog nooit, zo sprak Kloosterman, nog nooit had hij een bruiloft meegemaakt, waar hij zo was getrakteerd als op deze tocht.

De dank bleef niet alleen bij woorden. De ‘commissie’ die de organisatie al tien jaar in handen had, leverde namens de ‘Ouden van Dagen’ een advertentie aan bij de Kollumer Courant. Om zo weer traditiegetrouw de inwoners van Westergeest / Triemen e.o. te bedanken.


1 reactie

  1. via mail schreef:

    Wat ontzettend leuk! ‘Master’ Ter Horst was ‘ús pake’ oftewel ‘pake Westergeast’. De vader van mijn vader, Han ter Horst (officiëel Johannes). Ik heb pake Klaas helaas alleen gekend als klein jongetje dus ik heb helaas niet heel veel herinneringen aan hem. Daarom vond ik het ook erg leuk om dit verhaal over hem te lezen, het past wel bij de verhalen die ik over hem heb gehoord. Ik zal het ook doorsturen naar mijn ouders (die wonen in Kollum).
    Ik ben wel benieuwd waar die bonnetjes nog zo lang zo goed bewaard waren gebleven.
    In elk geval hartelijk dank voor de link naar dit artikel, erg fijn om te lezen.

    Vriendelijke groet,
    Nico ter Horst
    Groningen

    Like

Plaats een reactie