hystoblog

Home » Westergeest » Een auto !

Een auto !

Een verweerde foto. Van een woning uit Westergeest. Eelke Meinertswei, waar nu Minke Adema woont.

Grote kans dat de afbeelding eens roemloos zou verdwijnen; uiteindelijk worden weggegooid. Nu is de foto gedigitaliseerd en te vinden op het wereldwijde web. Zodoende vond ik de foto op www.foestrumerarchief.nl. Met de vermelding dat de foto uit 1951 dateert. Daarbij nóg een foto  van dezelfde woning. Maar dan een jaar eerder.

Beide foto’s zijn in deze post opgenomen. En als ik de twee foto’s met elkaar vergelijk, valt mij wat op. De foto met de auto lijkt met een bepaald doel gemaakt – maar daar kom ik straks op.

Op de foto uit 1950 wordt het gezin van Jan Pijnacker [1913 – 1990] en zijn vrouw Taekje Tamminga [1916 – 1989]  heel ontspannen en ogenschijnlijk ‘op z’n alledaags’ afgebeeld. Deze foto lijkt van veel recentere datum te zijn dan de 2e foto. Maar schijn bedriegt.

Op de foto uit 1951 staat een auto afgebeeld. Met het kenteken B-22031. Dit kenteken werd op 12 maart 1936 op naam gezet van een vorige eigenaar: Johann G. Grüschke uit Franeker [Harlingerweg 48].

Wat mij nu opvalt tussen beide foto’s is het toegangspad tot de woning. Dat pad lijkt breder gemaakt te zijn, wellicht omdat Jan Pijnacker in de tussen de foto’s liggende tijd de auto had gekocht. En die naast zijn woning wilde parkeren.

En dan maakt de verweerde, bijna verloren foto plotseling de [gepaste] trots en dankbaarheid van de familie zichtbaar. De foto lijkt te zijn gemaakt om zowel de woning als de ‘nieuwe’ auto vast te leggen.

Jan Pijnakker had een auto gekocht. Mogelijk wilde hij met deze foto zelfs zijn herinnering aan deze belangrijke gebeurtenis in zijn leven vastleggen. En wilde hij deze herinnering visueel bewaren en koesteren.

En nu jij. Geef hieronder een reactie als je meer weet over deze mensen of over dit onderwerp. Help zo onze [dorps]geschiedenis compleet te maken.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: